• Suomi
  • English

Elimistön rauta – tietoa raudanpuutteesta

Julkaistu: 27.11.2018

Rauta kuuluu elimistön välttämättömiin kivennäisaineisiin, ja raudanpuute voi oireilla monin eri tavoin. Esimerkiksi väsymys, heikentynyt fyysinen suorituskyky, keskittymisvaikeudet, heikkous, huimaus, hengenahdistus ja jopa alakuloisuus voi selittyä raudan puutteella. Myös se, ettei palaudu kunnolla liikuntasuorituksen jälkeen, voi olla merkki raudan puutteesta.

Yleisin syy anemiaan on raudan puutos. Syynä tähän voi olla ravinnon liian vähäinen raudan määrä tai lisääntynyt raudan tarve, esimerkiksi raskauden ja imetyksen aikana tai elimistön raudan menetyksen (verenvuodon) seurauksena. Keliakia, suolistosairaudet ja imeytymisongelmat voivat näkyä myös huonoina elimistön rauta-arvoina. Naisilla raudanpuute on yleistä, ja suuri osa naisista kärsii raudanpuutteesta jossain vaiheessa elämäänsä, esimerkiksi kuukautisvuotojen ja raskauden seurauksena.

Raudanpuute tai anemia on yhdistetty myös aivojen dopamiiniaineenvaihduntaan. Dopamiini osallistuu mielihyvän tunteen tuottamiseen elimistössä ja vaikuttaa elimistöön piristävästi ja energiaa lisäävästi. Raudanpuute voi aiheuttaa myös lievää kilpirauhasen vajaatoimintaa, ja tämän vuoksi se on hyvä ottaa huomioon kilpirauhasen vajaatoimintaa epäillessä.

Hyviä raudan lähteitä ravinnossa ovat lihat, verituotteet, täysjyväviljat ja maksaa sisältävät elintarvikkeet. C-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä. Vegaanisessa ruokavaliossa on hyvä tiedostaa parhaat kasvikunnan raudan lähteet, joita ovat esimerkiksi linssit, levät, herneet, siemenet, pinaatti ja parsakaali. Kannattaa myös huomioida, että raudan imeytymiseen vaikuttavat heikentävästi monet ruoka-aineet, kuten maitotuotteet (kalsium), kahvi, tee ja soijavalkuainen.

Raudanpuuteanemiaa voi korjata myös apteekista saatavilla rautalääkkeillä, joita käytetään 1-2 tablettia päivittäin vähintään kuukauden ajan. Rautahoitoa on hyvä jatkaa 3-6 kuukautta, jotta elimistön rautavarastot ehtivät täyttyä.

Ympyrätalon apteekissa voit tutkia rauta-arvosi ilman lääkärin lähetettä. Laboratoriomme tarjoaa anemian tutkimukseen laajan Elimistön rauta -tutkimuspaketin edulliseen 55 euron hintaan.

Tutkimuspaketti sisältää:
B-PVK (perusverenkuva: punasoluarvot ja hemoglobiini)
S-Ferrit (ferritiini)
S-TfR (transferriinireseptori, liukoinen)
fS-TrFeSat (transferriinin rautakyllästeisyys)
fS-Transfe (transferriini)
fS-Fe (seerumin rauta)

Yksi parhaista laboratoriotutkimuksista raudanpuutteen toteamiseen on elimistön rautavarastoista kertova seerumin ferritiini. Tutkimusta varatessa kannattaa huomioida, että kehon tulehdus nostaa ferritiiniarvon 3-5 kertaiseksi. Ferritiini-arvot kannattaakin mittauttaa aikaisintaan kahden viikon kuluttua tulehdustaudin paranemisesta.

Toinen tärkeä raudanpuutteesta kielivä arvo on transferriinireseptorin määrä. Tämän punasolun pinnan reseptorin muodostuminen lisääntyy huomattavasti, kun elimistö kärsii raudanpuutteesta. Määritys lisää tutkimuspaketin luotettavuutta, sillä arvoon eivät vaikuta elimistön tulehdustilat.

Paketin perusverenkuvatutkimuksesta saadaan tärkeää tietoa veren punasoluista, ja siihen kuuluu myös punasolujen rautaa ja hapenkuljetuskykyä kuvaava hemoglobiiniarvo. Punasoluarvoista etenkin punasolujen kokoarvo (MCV) on mahdollisen anemian syyn selvittelyssä merkityksellinen. Pieni punasolukoko voi viitata raudanpuutteeseen, ja suurentunut koko taas B12-vitamiinin tai folaatin puutteeseen. Nekin arvot voi tarvittaessa kätevästi mittauttaa laboratoriossamme. Perusverenkuva paljastaa myös esim. vuotoja, tulehdustiloja, häiriöitä veren muodostuksessa ja monia ravitsemukseen liittyviä seikkoja.

Transferriinireseptorin rautakylläisyys, ravitsemustilanteesta kertova transferriini ja seerumin rauta-arvo tarkentavat osaltaan arviota mahdollisesta raudanpuutteesta.

Elimistön rauta -tutkimuspakettia ennen tulisi olla syömättä ja juomatta 10-12 tuntia. Näyte tulisi ottaa mieluiten aamupäivästä. Mahdollinen rautalääkitys olisi hyvä tauottaa kaksi päivää ennen näytteenottoa. Viitearvoista poikkeavista tuloksista on aina hyvä keskustella oman hoitavan lääkärin kanssa.

Voit varata aikasi Elimistön rauta -tutkimuspakettiin tämän linkin kautta. Tervetuloa!

Katja
Farmaseutti-ravintovalmentaja

Karoliina
Farmaseutti-sairaanhoitaja

 

Lähteet:
Salonen J: Raudanpuuteanemia. Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim 24.7.2018. Artikkelin tunnus: dlk00867 (003.001) www.terveysportti.fi
Rajamäki A, Punnonen K: Raudanpuuteanemian diagnostiikka ja hoito. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim 114(12): 1187, 1998.
Yhtyneet Medix laboratoriot. www.yml.fi