Krooninen hiljainen tulehdus liitetään moniin tavallisiin kroonisiin länsimaisiin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, Alzheimerin tautiin, suolistosairauksiin sekä reuman eri muotoihin. Matala-asteista tulehdusta on hankala itse havaita, sillä se voi jyllätä kehossa vuosiakin ilman selviä oireita. Se ei ole sairaus itsessään, mutta se on varoitusmerkki siitä, että jokin on elimistössä pielessä.

Matala-asteista tulehdusta voidaan todeta useilta sadoilta tuhansilta suomalaisilta. Länsimainen elämäntapa edesauttaa ja ylläpitää tulehdusta. Ihmisillä on ylipainoa, he nukkuvat ja liikkuvat liian vähän, syövät epäterveellisesti, tupakoivat ja stressaavat liikaa. Kaikki nämä asiat lisäävät ns. tulehdusvälittäjäaineiden määrää kehossa ja kiihdyttävät kroonisen tulehduksen etenemistä. Tyypillisimmillään krooninen tulehdus näkyy verenpaineen ja kolesteroliarvojen nousuna, ylipainona ja esidiabeteksena eli metabolisena oireyhtymänä.

Hiljaisen tulehduksen yhteyttä mielialaan tutkitaan. Masennusta voidaan todeta muita enemmän sepelvaltimotautia ja diabetesta sairastavilla henkilöillä. Tähän kytkeytyy läheisesti suolisto ja sen mikrobit. Terveellinen, kuiturikas ruokavalio lisää vatsan hyvää maitohappobakteerikantaa.  Syömästämme ruoasta suolistomikrobit tuottavat lukuisia yhdisteitä mm. serotoniinia, joka kulkeutuu suolistosta aivoihin. Masennusta sairastavilla henkilöillä voidaan myös todeta kohonneita veren tulehdusarvoja.

Masennuksen, ylipainon ja CRP:n (tulehdusarvon) välistä yhteyttä voi selittää stressillä ja sen aiheuttamilla muutoksilla. Stressi voi monimutkaisten immunologisten ja hormonaalisten tekijöiden välityksellä johtaa rasvakudoksen lisääntymiseen ja paikalliseen tulehdusreaktioon.

Ylipainoon liittyy yleensä aina heikkolaatuinen päivittäinen ruokavalio sekä ravinnon liiallisen sokerin määrä. Pitkä sokeri (hbA1c) kertoo elimistön verensokerin tilanteen noin 2 kuukauden takaiselta ajalta. Mikäli tämä arvo on koholla, kertoo se siitä, että elimistön sokerinsieto on heikentynyt ja riski sairastua diabetekseen on lisääntynyt.

Elimistön tulehdustilasta kertovat korkeat kolesteroliarvot sekä verenpaine. Herkällä CRP-arvolla (hs-CRP) voidaan todeta koko elimistön tulehdusprosessia. Lievästikin kohonnut herkkä CRP kuvastaa kohonnutta sydän- tai aivohalvausriskiä ja puoltaa kolesterolia alentavan lääkehoidon aloittamista, mikäli elintapamuutoksilla ei saada arvoja laskettua.

Kehon tulehdusreaktiot lisääntyvät ravinnosta, jossa on runsaasti valkojauhotuotteita eli sokeria ja vähäkuituista viljaa sekä tyydyttynyttä kovaa rasvaa, mutta vain vähän kasvikunnan tuoreita tuotteita. Kaupan valmiit einestuotteet sisältävät paljon huonolaatuisia omega6-rasvahappoja, joita saamme helposti liikaa.

Tulehdusta voidaan puolestaan hillitä terveellisellä ruokavaliolla, joka sisältää paljon kasviksia, hyvälaatuisia kylmäpuristettuja öljyjä, täysjyväviljaa, pähkinöitä siemeniä, kalaa, lihaa kohtuudella sekä kotimaisia marjoja sekä tulehdusta hillitseviä mausteita.   Tupakoinnin lopettaminen, painonpudotus, päivittäinen liikunta, riittävä unia ja stressin hallinta tukevat kehon palautumista ja ennaltaehkäisevät tulehdusta.

Ravintovalmentaja auttaa ruokavalion koostamisessa, sekä opastaa ja tukee ruokavalio- ja elämäntapamuutoksissa. Lisäksi olemme koostaneet labroratorionäytteen kroonisesta hiljaisesta tulehduksesta, josta on kerrottu alla tarkemmin.

Krooninen hiljainen tulehdus -paketti (Aamuisin, paasto)

B-PVK
hs-CRP
B-HbA1c
fS-Lipidit
P-IL6
P-Hcyst
S-ALAT

Pakettiin kuuluu: perusverenkuva, matala-asteinen tulehdus, sokerihemoglobiini, kolesteroliarvot (kokonaiskolesteroli, LDL, HDL, triglyseridit), interleukiini-6, homokysteiini, maksa-arvo S-ALAT. Huomioithan laboratorioaikaa varatessasi kyseisen tutkimuksen vaatimuksen paastosta, noin 10-12 tuntia ennen näytteenottoa. 

Paketin hinta 130 €

VARAA AIKA

Kysy lisää henkilökunnaltamme, mikäli sinulla jäi kysyttävää. Autamme sinua mielellämme!

Ravintovalmentaja-farmaseutti Katja
Sairaanhoitaja-farmaseutti Karoliina