Ravintovalmennuksessa tavoitteenamme on ennaltaehkäistä sairauksien syntymistä ja auttaa asiakasta löytämään keinoja oman hyvinvoinnin parantamiseen ja ylläpitämiseen. Suoliston oireet liitetään tänä päivänä moneen eri sairauteen. Huonosti voiva suolisto vaikuttaa elimistömme kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, esimerkiksi se saattaa olla heikentyneen vastustuskyvyn taustatekijänä. Vaurioitunut suolen sisäpinta voi aiheuttaa tulehdusreaktion, joka vaikuttaa koko elimistöön ja lisää riskiä sairauksien syntyyn. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi erilaiset suolistosairaudet, IBS (ärtyneen suolen oireyhtymä), suolisto-oireiset ruoka-aineallergiat, autoimmuunisairaudet ja iho-oireet.

Suolisto on yhteydessä aivoihin välittäjäaineiden ja hormonien välityksellä. Suolistossa muodostuu muun muassa 80 % elimistön serotoniinista, joka tunnetaan mielialahormonina. Bakteerikannan hyvinvointi vaikuttaa sitä kautta tunteisiin ja mielialaan. Ei ole siis ollenkaan yhdentekevää, minkälaisella ravinnolla ruokimme suolistomme bakteereja!

Stressi pahentaa vatsaoireisen tilannetta, sillä stressihormoni kortisolin eritys koettelee myös vatsaa. Stressi vaikuttaa myös negatiivisesti ruoansulatuksen toimintaan. Kyky rauhoittaa mieli ja palautua arjen kiireistä edistää myös suoliston hyvinvointia. Tähän sopii esimerkiksi niin meditaatio kuin kävelyhetki luonnossa.

Moni huonovatsainen sopeutuu tilanteeseensa. Usein ravintovalmennuksessa kuulenkin asiakkaan sanovan, että pitkään vaivanneet vatsaoireet kulkevat suvussa. Jokaisen vatsavaivaisen oloa voidaan kuitenkin hyvin edellytyksin helpottaa perehtymällä tapaukseen kunnolla; kartoittamalla alkutilanne, ruokavalio, lääkkeet ja aikaisemmin kokeilussa olleet apukeinot.

 

Lanseerasimme tänä vuonna Ympyrätalon apteekissa uuden täsmä-vatsapalvelun erilaisten vatsaoireiden taustasyiden selvittämiseksi. Näimme tarpeen erilaisista vatsaoireista kärsivien asiakkaiden oireiden perusteelliseen kartoittamiseen, jotta voimme paremmin edistää asiakkaidemme kokonaisvaltaista hyvinvointia. Valmennus perustuu funktionaalisen lääketieteen periaatteisiin ja siinä otetaan huomioon hyvinvointia tukevat asiat ja elämäntavat.

Asiakkaalla on mahdollisuus valita joko 30 tai 60 minuutin tapaaminen ravintovalmentajan kanssa. Ongelman laadusta riippuen käydään läpi ruokavaliota, lääkitystä, sekä jo koetettuja keinoja vatsaongelman selvittämiseksi. Myös mahdolliset ruoka-aineallergiat tai –herkkyydet kartoitetaan sekä tarvittaessa myös testataan. Kun vatsan toiminta on optimaalista, myös ruoansulatus ja ravinteiden imeytyminen on parempaa.

Ravintovalmentajana annan neuvoja jatkoon ja suosittelen mahdollisia muutoksia ruokavalioon. Tarpeen vaatiessa kartoitamme sinulle myös sopivia ravintolisiä tai itsehoitolääkkeitä. Parin viikon päästä käydään asiakkaan kanssa läpi ravintovalmennuksessa esiin nousseita muutoskohteita ja vatsan toiminnan tilaa. Tällöin voimme tehdä jatkosuunnitelmaan muutoksia tai sopia lisäkäynnistä. Yhdessä voidaan arvioida myös laboratoriotestien tarpeellisuutta. Laboratoriotestit voi tehdä apteekilla ilman lääkärin lähetettä.

Tervetuloa ravintovalmennukseen apteekkiimme!

Katja

Farmaseutti-ravintovalmentaja